Wanneer wel en wanneer niet inbakeren?

Houd er wel rekening mee dat het altijd het veiligst is om dit onder begeleiding van je jeugdarts, kinderarts, huisarts of een andere deskundige te doen en bij twijfel altijd te overleggen. Bijvoorbeeld als jij je baby borstvoeding geeft of als je baby bijvoorbeeld eczeem heeft is overleggen belangrijk.

 Eczeem. Er zijn namelijk verschillende soorten eczeem en bij nat eczeem mag je niet inbakeren maar bij droog eczeem bijvoorbeeld weer wel. Sterker nog kan de jeuk & het krabben kan weer zoveel onrust met zich meebrengen.  Het krabben kan niet alleen je baby onrustiger maken maar ook de eczeem. Inbakeren kan bij droog eczeem het krabben dusdanig onmogelijk maken dat het eczeem zelfs rustiger zou kunnen worden of zelfs zou kunnen verminderen.

Spugen. Ook als je baby ziek is en spuugt is de kans op uitdroging zeer groot en ook in deze situatie is overleg met een professional echt belangrijk. Het hoeft niet perse te betekenen dat je niet meer mag inbakeren. Als het spugen bij jouw baby bijvoorbeeld een gevolg is van onrust(-igheid) kan inbakeren dan juist wél een positieve invloed hebben en kan dit zelfs het spugen verminderen.

Ga je baby echt niet inbakeren bij koorts, benauwdheid, (luchtweg-) infecties, kromming in ruggenwervel of de eerste 24 uur na inenting(-en).

Heupdysplasie. Je mag niet inbakeren bij aangetoonde (of verschijnselen) van heupdysplasie. Als je baby een verhoogd risico loopt doordat heupdysplasie bijv. in de (eerste of tweede graads-) familie voorkomt. Overleg het inbakeren met een deskundige. Voor de ontwikkeling van de heupjes is het elangrijk dat je baby voldoende ruimte heeft.  Ook in de inbakerdoek ! De beentjes te kunnen spreiden, optrekken én strekken. Vanwege o.a. de veilige kikkerpositie van de baby in de doek, heeft deze inbakerdoek van Boelie Originals zelfs de ‘Hip-Healthy Product’-erkenning ontvangen van het International Hip Dysplasia Institute in Florida.
inbakeren heupdysplasie 

Stuitligging. Als je baby in een stuitligging heeft gelegen moet je absoluut niet inbakeren zonder toestemming van je (jeugd-) arts!

Warmte. Pas altijd op dat je baby het niet te warm krijgt.

Deze  gebruikte stof is stevig, luchtdoorlatend en erg comfortabel. Rond de armpjes en beentjes zit slechts één laag stof. Om risico’s van warmtestuwing zoveel mogelijk te beperken hebben wij een zomer jogging gebruikt met een de TOG waarden (Thermal Overall Grade) van 0.4. Hoe hoger de TOG waarden hoe warmer het materiaal, hoe hoger de kans op warmtestuwing! Warmtestuwing verhoogd het risico op wiegendood. De meting van TOG-waarden is een handig hulpje als je twijfelt of je baby te warm of te koud is aangekleed en of toegedekt is!

Bekijk een voorbeeld TOG-waarde schema en bekijk de handige 6 meewegende factoren checklist hier.

 ♥ Inbakeren en zomerse temperaturen

Lees hier alles over inbakeren met warme zomerse temperaturen en signalen & preventie van warmtestuwing’. Mis de zomerse tips & tricks niet om samen met je baby optimaal te genieten van deze warme tropische dagen!

“Omdat jouw baby zo veilig mogelijk moet slapen”

Link naar de website van Veiligheid.nl met tips om je baby veilig te laten slapen én 12 tips en adviezen rondom preventie wiegendood.