Wanneer en hoe ga je je baby leren slapen zonder inbakerdoek?

“Nova slaapt zo heerlijk in de Boelie! Ik moet er nog niet aan denken dat we al bijna moeten stoppen met inbakeren?”

Het inbakeren heeft je baby net even wat meer tijd gegeven om te wennen aan de ’ruime’ wereld. Laat je niet verassen door je baby met “ineens’ te kunnen omrollen. Zodra je baby pogingen doet om te draaien of ineens kan omrollen zal het inbakeren per direct moeten stoppen. Inbakeren is en blijft een tijdelijk hulpmiddel.

Stoppen met inbakeren en veilig slapen in eigen bedje gaan echt heel goed samen!

Zonder inbakerdoek in bed? Hoe pak je dat aan. Het stoppen met inbakeren is echt niet zo’n groot drama als je misschien denkt. Het bedje moet kort en strak opgemaakt. Leg je baby precies zo laag dat de voetjes bijna het voeteinde raken. Draai het lakentje een kwart slag zodat je meer stof hebt over de breedte om stevig in te stoppen. Het lakentje leg je dan over je baby heen en trek dit op over de schouders tot onder de kin. Vouw het laken en of de deken stevig onder het matras. Stevig toedekken geeft je baby rust.

De inbakerdoek kan ook plaats maken voor een slaapzakje. Bij een dun slaapzakje kun je een dunne deken of laken gebruiken, afhankelijk van de kamertemperatuur. Kies wel voor een goed passend slaapzakje. Let goed op dat de armsgaten en de halsopening niet te groot zijn en kies een slaapzak waarbij je de rits van boven naar beneden dicht ritst. Let ook op dat je baby het niet te warm krijgt. Gebruik geen lakentjes, dekentjes of ander beddengoed in combinatie met een gewatteerde slaapzak.

  

Houd er wel rekening mee dat het altijd het veiligst is om dit onder begeleiding van je jeugdarts, kinderarts, huisarts of een andere deskundige te doen en bij twijfel altijd te overleggen.