Welke slaapkamer temperatuur is ideaal?   

“Omdat jouw baby ongeacht de temperatuur zo veilig mogelijk moet slapen.” 

Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf niet altijd goed op temperatuur houden. De risico’s van jouw baby te koud of te warm aangekleed of te laten slapen wil je natuurlijk zovéél mogelijk uitsluiten. Je kunt dit natuurlijk regelmatig controleren door bijvoorbeeld te voelen met de rug van je hand in het nekje van je baby. Als de voetjes van je baby lauw zijn dan voelt je baby zich heerlijk comfortabel. Daarnaast er zijn meer hulpmiddelen om eventuele onzekerheden weg te nemen.

 

Slaapkamer checklist

  • Gezonde luchtvochtigheid en voldoende ventilatie is belangrijk.
  • Je baby mag nooit op de tocht liggen. Zet elke dag de ramen even lekker open zodra je baby even in een andere ruimte is of niet thuis is.
  • Een slaapkamertemperatuur van 20°C is top voor de eerste 6 tot 8 weken. Bij een prematuur geboren baby tel je het aantal weken “te vroeg geboren” bij op.
  • Na de eerste 6 tot 8 weken mag de slaapkamertemperatuur mag zakken tot 18°C.
  • Als je baby zich goed ontwikkeld mag na 8 weken de slaapkamertemperatuur tussen de 16-18°C zijn.
  • Essentiel is het om het bedje veilig kort en strak op te maken. Risico van los beddengoed moet echt uitgesloten worden. Let daar dus extra goed op. Handige tip: Draai het beddengoed een kwartslag zodat je meer lengte hebt om het steviger te kunnen opmaken en het lakentje met dekentje strakker kan instoppen.
  • Stop het slaaptextiel regelmatig (zonder wasmiddel) in de wasmachine. De stof neemt zo veel beter het lichaamsvocht van je baby op. Zo blijft de joggingstof fris én luchtig.
  • Pas je baby’s pyjama én slaaptextiel aan op de omgevingstemperatuur/ (slaap-) kamertempratuur. In de zomer is een romper met dunne inbakerdoek of zomer slaapzak voldoende. Met koudere temperaturen kan je de slaapkleding aanpassen door bijv. een pyjama aan te doen bij je baby.
  • Je kan beter je baby iets warmer kleden dan dat je de verwarming hoger gaat zetten. Handige tip: Eventueel kan je het bedje wat voorverwarmen met een kruikje. Haal deze er wel uit vóórdat jij je baby in het bedje neerlegt. Daarmee sluit je in één keer alle mogelijke risico’s van een kruik in bed uit!

Handige tip!

Een handig hulpje is de TOG-waarden aanduiding! Deze kan extra duidelijkheid geven hoe je je baby kan aankleden. Of je juist je baby beter kunt toedekken of je juist vandaag het dekentje niet hoeft te gebruiken.?

Houd er wel rekening mee dat het altijd het veiligst is om dit onder begeleiding van je jeugdarts, kinderarts, huisarts of een andere deskundige te doen en bij twijfel altijd te overleggen.