inbakeren geen roze wolk

‘Geen roze wolk maar frustratie, onmacht en huilen en ja en niet alleen de baby…”

Zwanger zijn is niet altijd een feest. Dat merkte ik wel toen ik zwanger was van mijn vierde kind. Het was geen roze wolk situatie maar het was zwaar, onder andere omdat ik last had van bekkeninstabiliteit. Toen mijn dochter eindelijk gezond en wel geboren was, kon mijn lichaam gaan herstellen. Ik had weer energie en voelde me goed. We zaten op de typische roze wolk en zouden volop gaan genieten van dit mooie meisje en van elkaar. Tenminste, dat dacht ik…

Toen onze dochter was bijgekomen van de bevalling, merkten we op dat ze erg onrustig was en steeds zo snel wakker werd. We probeerden zo stil mogelijk te zijn, maar dat maakte geen verschil. Ik probeerde alle trucjes die ik kende en die bij mijn oudste zoon, die heel veel huilde als baby, wel goed hadden gewerkt. Maar niets hielp. Steeds als ik net in bed lag en zo verlangde naar slaap, werd ze alweer wakker.

Geen roze wolk maar een grijze wolk

Mijn slaaptekort werd groter en groter en ik raakte oververmoeid. De roze wolk was nergens te bekennen. Ik maakte me grote zorgen over mijn dochter. Wat was het waardoor ze zo onrustig sliep? Mankeerde ze iets? Maar alle medische oorzaken werden uitgesloten. Ik ging me steeds slechter voelen en kreeg steeds meer negatieve gedachtes. Daar kwam nog eens bij dat andere moeders om mij heen zeiden: “geniet van je baby, want deze fase duurt maar zo kort”. We kregen geboortekaartjes waarop stond “geniet!”. Iedereen nam aan dat ik op die roze wolk zat, maar dat was helemaal niet zo. En ik schaamde me ervoor. Ik wilde zo graag genieten, maar het ging gewoon echt niet. Ik was bezorgd en voelde me eenzaam vanwege mijn gevoelens.

Dit had niet alleen gevolgen voor mezelf, maar ook voor de rest van het gezin. Ik werd prikkelbaar en deed kattig tegen de mensen om me heen. De andere kinderen hoorden steeds dat ze zachtjes moesten doen, omdat hun zusje anders wakker zou worden. Vriendjes had ik liever niet te spelen, omdat de baby eindelijk sliep.

Waarom wilde ze niet doorslapen? Waarom lukte het anderen wel om te genieten, maar míj nu niet? Wist ik bij mijn vierde kind nou nog steeds niet hoe het moest? Door de vermoeidheid gingen mijn gedachtes met me aan de haal, want ieder kind is natuurlijk anders. De baby voelde mijn spanning, waardoor alles alleen maar bergafwaarts ging. Ik was moe. Zó ontzettend moe. Op een gegeven moment wist ik niet meer of ik het mijzelf kwalijk nam of mijn gevoel van onmacht.

The only way is up

Na een hoop getob, wilde ik de cirkel doorbreken. We hadden veel contact met het consultatiebureau, maar alle medische oorzaken waren al uitgesloten. Ze was gelukkig gezond. Dus ik ging onderzoek doen. Ik kon toch niet de enige zijn die dit meemaakte? Ik zocht online, ik kocht boeken en las alles wat ik kon vinden.

Daarnaast probeerde ik het gezinsleven weer op de rit te krijgen. Er moest weer regelmaat komen. De andere kinderen hadden meer aandacht nodig en vriendjes kwamen weer spelen. Ik ging ook beter voor mezelf zorgen. Ik probeerde zo veel mogelijk te slapen en ging naar een fysiotherapeut vanwege mijn teruggekeerde bekkenpijn.

Advies: inbakeren

Door de professionals werd mij aangeraden om de baby in te wikkelen met een hydrofiele doek met schilderstape. Dit probeerde ik, maar het maakte me zo onzeker. Deed ik dit wel goed? Was dit wel goed voor mijn baby? Ik kon niet tegen die onzekerheid en zocht naar een kant-en-klaar product. Ik kocht alles wat ik kon vinden op het gebied van inbakeren. Wat ik nog het schokkendste vond, is dat deze producten in mijn beleving helemaal niet veilig genoeg waren. Er zaten inbakerslaapzakken bij, waarin mijn baby helemaal naar onder kon schuiven. Of er zat scherpe elementen op die allemaal krassen maakten op de armpjes. Er was ook een inbakerslaapzak die van dikke, warme stof gemaakt was en wel vijf lagen dik was. Het ademde niet voldoende en ik was bang voor hittestuwing.

Omdat ik maar geen product kon vinden dat werkte en dat veilig was, besloot ik zelf aan de slag te gaan. Doordat ik al zo veel had geprobeerd, wist ik in elk geval wel precies hoe het niet moest. Ik kocht stof en kroop achter de naaimachine, terwijl ik helemaal niet kan naaien. Maar uiteindelijk is dit wel hoe de Adjustable Swaddling Wrap van Boelie Originals is ontstaan.

En toen was het moment daar dat ik mijn baby in mijn eigen creatie wikkelde. Het was zó bijzonder om te ervaren dat ze eindelijk doorsliep. We konden ons weer voorstellen hoe een normaal leven eruit zou zien. We konden weer dingen gaan plannen. Ik voelde me veel beter nu ik kon uitrusten en we ons ritme weer terug hadden. Ik was zo blij dat ze rustig sliep. De roze wolk kwam weer terug. Het was weer mogelijk om uitgerust te genieten van onze dochter.

De ernstige gevolgen voor deze gezinnen

Tijdens het ontwerpen van de Adjustable Swaddling Wrap, heb ik vooral veel moeten denken aan andere mensen die dit ook meemaken. Ik had een onrustige baby. Hoe moeten mensen zich dan wel niet voelen met een huilbaby? Wat nou als je niet doorhebt dat je in die neerwaartse spiraal zit? Je wordt onzeker en je krijgt gevoelens van falen en onmacht. En wat nou als je prikkelbaar bent tegen de mensen om je heen? Je krijgt misschien wel ruzies met je partner.

Geen roze wolk

Geen roze wolk…

Het gebeurt dat mensen niet alleen hun geduld verliezen met hun partner, maar ook met hun baby. Ik heb me maandenlang ingelezen in dit onderwerp en ik heb met heel veel verschillende zorgprofessionals gesproken, waaronder iemand die meewerkte aan onderzoeken en richtlijnen om wiegendood te voorkomen. Hieruit bleek dat 8,6 tot 13% van de baby’s door de ouders als huilbaby wordt ervaren1. Dat is gemiddeld maar liefst 1 op de 10 baby’s.

Zoals ik heb gemerkt, kan een onrustige baby enorme gevolgen hebben voor de ouders, maar ook voor de baby zelf. Wanneer een baby excessief huilt, verliezen sommige mensen zichzelf en zien ze geen oplossing meer. Wat als je uit pure onmacht en frustratie probeert het huilen te stoppen door je baby door elkaar te schudden? Of door je baby te smoren? Het gebeurt. De oorzaak zal per geval natuurlijk verschillend zijn. En het kan de baby ernstige schade toebrengen. Uit onderzoeken is gebleken dat dit zelfs voorkomt bij 5,6% van de ouders2. Dat is een schokkend hoog aantal, want het gaat dus om meer dan 1 op de 20 ouders.

Het moet beter

Boelie Original XXS Three Colors

Het is mijn missie om dit bespreekbaar te maken. Ik wil dit taboe doorbreken. Een pasgeboren baby zorgt niet altijd voor een roze wolk. Het is niet altijd genieten. Je zou je niet moeten schamen en je eenzaam moeten voelen als je dit meemaakt. We moeten mensen die dit voelen niet veroordelen, maar juist (h)erkennen, ondersteunen en meer voorlichting geven. Als moeders moeten we elkaar minder druk opleggen dat je altijd maar op die roze wolk zou moeten zitten. En bovenal: deze aantallen moeten drastisch omlaag kunnen.

Daarom heb ik de Adjustable Swaddling Wrap ontworpen.

Als je baby maar blijft huilen en alle mogelijke medische oorzaken uitgesloten zijn, dan kan inbakeren een oplossing zijn.3 Maar dit moet je dan wel op de juiste manier doen, omdat het anders risico’s met zich mee kan brengen. Ik merkte dat ik bij het gebruik van bestaande oplossingen erg onzeker werd, en gefrustreerd raakte want ik heb mijn kind verschillende keren in gevaarlijke situaties aangetroffen in bed.

Waarom inbakeren met de Adjustable Swaddling Wrap zo bijzonder is

Dit product is zo uniek, dat er zelfs patent zit op deze nieuwe uitvinding en op de gebruikte techniek. Tijdens de ontwikkeling hebben gerenommeerde fysiotherapeuten, consultatie-artsen en verschillende stichtingen meegedacht en meegekeken. Gelukkig merken ook een grote groep zorgprofessionals het gebrek aan veilige producten op. Daarom zijn ze al geruime tijd bezig met een keurmerk voor goede producten. Ook richten ze zich op betere voorlichting, al tijdens de zwangerschap, zodat ouders van tevoren weten dat het niet altijd makkelijk zal zijn en ze bij problemen sneller om hulp kunnen vragen.

Boelie Original XXS Minty Green

 

Boelie Originals werkt volgens verschillende richtlijnen. Zie bronnen 3 en 4. Menig deskundige gaf aan nog nooit zo’n veilig product te hebben gezien als de Adjustable Swaddling Wrap

Inbakeren geeft je baby de ruimte om in zijn of haar eigen tempo de overgang van buik bedje te maken. De inbakerdoek van Boelie Originals geeft gelijk een gevoel van geborgenheid en ongecontroleerde bewegingen tijdens het inslapen worden beperkt. Hierdoor geeft je baby zich makkelijker over aan de slaap. Houd er wel rekening mee dat je, voor je gaat inbakeren, altijd met een deskundige moet overleggen, want in sommige gevallen mag inbakeren niet (denk bijvoorbeeld aan een baby met eczeem of koorts).

 

Uitermate veilig en gemakkelijk inbakeren

De inbakerdoek van Boelie Originals is heel makkelijk in gebruik en groeit met je baby mee, omdat de doek verstelbaar is en je het broekje kunt verplaatsen. Dit voorkomt onnodige uitgaven. Op de rits zit een Nickel Free REACH certificaat. De gebruikte stof heeft een OEKO-TEX Standard 100 certificaat dat geeft o.a. aan dat er tijdens het kleuringsproces inkt op waterbasis gebruikt is. De kwaliteit van de stof is uitstekend. De stof is heel dun, luchtdoorlatend en erg comfortabel. Rond de armen zit slechts één laag stof. Je kunt zelf bepalen of je er nog een extra dekentje bij wilt gebruiken. Vanwege o.a. de veilige kikkerpositie van de heupjes van de baby in de doek, heeft de Adjustable Swaddling Wrap zelfs de ‘Hip-Healthy Product’-erkenning ontvangen van het International Hip Dysplasia Institute in Florida.

Ontdek hoe heerlijk het is om te ervaren dat je baby en jij weer kunnen doorslapen. De Adjustable Swaddling Wrap van Boelie Originals is dé oplossing om weer rust en regelmaat te creëren voor je baby én voor jezelf. De resultaten zijn bewezen. Ervaar het gemakkelijk en veilig inbakeren zelf en ga naar de webshop waar je de Adjustable Swaddling Wrap gemakkelijk kunt bestellen.

“Every new life deserves the best start”

 

Bronnen:

1: La Haye, W., Engelberts, A.C., Tiemens – van Putten, I.K.F., Van Vlimmeren, L.A., De Ruiter, M., Lucassen, P.L.B.J., . . . Van Sleuwen, B.E. (2013). Multidisciplinaire richtlijn “Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen bij baby’s”. Utrecht: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

 

2: Rijneveld, S.A., Van der Wal, M.F., Brugman, E., Hira Sing, R.A., & Verloove – Vanhorick, S.P. (2004). Prevalentie van gedragingen van ouders om het huilen van zuigelingen te verminderen die kunnen leiden tot mishandeling. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 148(45), 2227-30.

3: Ruys, J.H., Engelberts, A.C., Van Velzen – Mol (2009). JGZ-richtlijn: Preventie wiegendood (RIVM-rapportnummer: 295001004. Bilthoven: RIVM.

4: JGZ Richtlijn Preventie wiegendood (2009, Landelijke samenwerkingsafspraken 2017).